Halverar utsläpp från betongbyggande
Det går att bygga flerbostadshus i betong med betydligt lägre koldioxidutsläpp än idag. Det visar en studie som genomförts av Sveafastigheter.
Studien har skett i samarbete med bland andra Reflex Arkitekter, WSP och RISE.
Utsläppen från stommen och grunden kunde i projektet minskas med 52 procent, med metoder som finns tillgängliga idag.
Betong orsakar stora utsläpp av växthusgaser vid husbyggen. Samtidigt behöver bostadsbyggandet öka. Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp, där behovet av att minska klimatpåverkan från betong är stort.
- Även om det sker spännande projekt för att skapa nya sorters betong med lägre utsläpp måste vi som skapar hus arbeta med de möjligheter vi har idag, säger Alessandro Ripellino, vid Reflex arkitekter, som är en av dem som står bakom studien. Att vi kan visa att det går att halvera klimatpåverkan är ett stort steg framåt. Särskilt som det sker med de material och metoder som finns tillgängliga redan idag.
I studien undersöks om bostadskvarteret Neptun i Västerås, som färdigställdes 2018, skulle kunna byggas idag med samma förutsättningar fast med hälften så stort klimatavtryck. Specifikt granskas stommen och grunden, eftersom detta står för en stor del av klimatavtrycket vid byggnation. Kvarteret Neptun är Sveriges första flerbostadshus med plusenergistandard, och uppnår kraven för Miljöbyggnad Guld.
- Detta visar på vikten av att i upphandling ställa krav på mer klimatsmart betong och att betongproducenter redovisar klimatpåverkan kopplat till deras produkter, något vi på Sveafastigheter ställer krav på i allt större utsträckning, säger Lars Gärde, affärsutvecklingschef, Sveafastigheter.
I studien har optimeringar gjorts i alla delar av stommen och grunden, och förändringarna kan delas in i klimatsmartare materialval och en optimerad konstruktion. Av de 52 procent som klimatutsläppen har kunnat minskas med har 41 procent kommit från klimatsmartare material och 11 procent från en optimering av konstruktionen.