23948sdkhjf

Ny metod kan rädda material vid vattenskador

Nu testas  en lösning där både tätskiktet och golvet kan ligga kvar vid vattenskador. Själva skadan åtgärdas via väggen, vilket kan spara material, tid och pengar.

Vattenskador i badrum och andra våtutrymmen där det ligger ett tätskikt kräver ofta att hela golvet rivs ut för att man ska kunna åtgärda skadan.

Projektet Hållbar hantering av vattenskador vid inströmmande vatten i våtutrymmen drog igång i mitten av 2020 och är ett av RE:Source pågående demonstrationsprojekt.

RE:Source är Sveriges största satsning på forskning och innovation inom hållbar materialanvändning. Finansiärer är Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

Målet är att genomföra en teknisk validering och vidareutveckling av en metod och en produkt för att torka vattenskador i kaklade våtutrymmen utan att konstruktionen behöver rivas upp. Metoden har potential att minska mängden byggavfall och därmed behovet av primära material för nytillverkning av byggvaror.

– I dag återbrukas uppskattningsvis bara 3 till 4 procent av materialet vid vattenskador. Vi vänder på steken med vår lösning då vi minskar mängden avfall med nära 100 procent, säger Henrik Stål på företaget Reddo, som driver projektet.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078