"Myt att hyresrätt är billigaste boendet"
Hyresrätten har visserligen flera förtjänster men att den skulle vara den billigaste boendeformen, som ofta hävdas, är en myt enligt HSB:s nya undersökning.
Regeringens förslag om marknadshyror i nyproduktion är nu skrotat men ledde till en regeringskris. Det är förvånande att en förhållandevis liten fråga får så dramatiska konsekvenser. Det allvarliga problemet är att det inte finns någon bostadspolitik att tala om för att fler människor, i synnerhet unga, ska ha möjlighet att hitta ett eget hem, skriver Johan Nyhus, förbundsordförande för HSB i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.
Bostadsrätten har historiskt sett varit det långsiktigt billigaste alternativet jämfört med hyresrätten, framhåller han.
Det paradoxala är att varken nuvarande modell, eller marknadshyror i nyproduktion, är någon lösning på bostadsbristen och de växande klyftorna på bostadsmarknaden. Få har råd att betala mer än den hyra som redan råder i nyproducerade hyresrätter. Skillnaden med det nya förslaget hade varit marginell. Inte heller marknadshyror i nyproduktion skulle leda till någon byggboom att tala om, fortsätter Johan Nyhus.
En ny undersökning som analysföretaget Prognoscentret gjort på uppdrag av HSB visar att så fortfarande är fallet. Prognoscentret har jämfört boendekostnaderna för två olika unga hushåll i fem regioner runt om i landet. Det första hushållet är en ung person (20–24 år) som vill bo i en etta. Det andra hushållet är ett ungt par (25–29 år) som vill bo i en tvåa. Bostadsrätten visar sig vara den billigaste boendeformen i samtliga undersökta regioner även då man räknar in räntan på bostadslån och utgår från dagens prisnivåer på bostadsmarknaden. Och skillnaden är stor. Månadskostnaden är minst dubbelt så hög för en nyproducerad hyresrätt, jämfört med en nyproducerad bostadsrätt i landets tre storstadsregioner och i större kommuner.
Fotnot: Detta är en förkortad version av Johan Nyhus inlägg i Dagens Nyheter
Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.