Bygghandel – Från skog till kund
Att verka hela vägen från skog till kund, har gett Karl Hedin bygghandel en inblick i efterfrågan på varor och därmed utveckling av produkterna. I dag finns kedjan på 47 platser i Sverige och omsätter omkring tre miljarder kronor årligen, vilket gör bygghandeln till det mest expansiva segmentet inom Karl Hedins verksamhet.
Familjeföretaget Karl Hedin har verkat i Bergslagen sedan början av 1900-talet, från vilket område mycket av virket som sedermera levereras till bygghandlarna kommer från.
– Det är en stor fördel att ha kontroll på hela kedjan. Det ger synergieffekter när det gäller produktutveckling kopplat till vad kunder vill ha, säger Lars Lindgren vd för bygghandel på Karl Hedin. Vi säljer inte grejer om kunderna inte vill ha dem. Det har lett till samverkan mellan industrierna och produktutvecklingen. Det gamla och traditionella utvecklas på sikt och det finns fördelar med trävaror i dag.
Utmaningar med bygghandeln är att sitta på stora volymer och att samverka ihop med de andra segmenten inom koncernen, något Lars Lindgren menar att de har blivit bättre på genom åren.
Under pandemins första skeende fick Karl Hedin, likt många andra bygghandlar, känna av den höga efterfrågan på produkter, som följdes åt av prisökning på produkterna.
– 2020 hade vi en byggboom men också under första halvåret av 2021 på konsumentsidan. Det var också en bristperiod under 2020 men utifrån vårt perspektiv har vi klarat oss bra eftersom vi har hela kedjan från råvara och tillgång till material. Under det här året har efterfrågan sjunkit lite, men volymerna har ökat med anledning av kraftiga prisökningar under året, fortsätter Lars Lindgren.
Just prisökningen är en het fråga.
– Nästa år känns förhoppningsfullt. Man kan samtidigt inte se så långt framåt eftersom mycket händer, men fram till det andra kvartalet verkar det som att byggarna har fullt upp. Eftersom 2020 var dopat av corona och hemarbete och 2021 hade stark tillväxt på grund av prishöjningar är det nog mer 2019 man ska jämförs som ett mer normalt år. Hur prisökningar för trävaror och annat byggmaterial utvecklas under 2022 är just nu 10 000 kronors frågan.
Samtidigt pågår debatten kring skogen och direktiv från EU som rör gällande att öka skogen som en sänka. Under nästa år ska regeringen ta beslut kring skogsutredningen och direktiven från Bryssel, något som kan påverka bygghandeln och industrin i Sverige, menar Karl Hedins vd för bygghandel.
– Debatten mot skogen och EU-direktiven är inget att applådera över. Man hoppas att våra politiker verkligen ser till det som är bäst för Sverige och inte accepterar EU direktivet i dess utformning som ligger på bordet, det vore förödande för vår bransch.
– Tillväxtstrategi är viktigt för oss och den påverkas av direktiven och beslut våra politiker fattar i det långa loppet och det gäller naturligtvis alla företag som verkar i vår bransch.