23948sdkhjf

TMF delade ut nyinstiftat pris

Under Trä- och möbelföretagens, TMF, årsmöte delades det nyinstiftade priset TMF Nova ut.

På onsdagen höll TMF det första fysiska årsmötet sedan 2019. Dagen bestod bland annat av branschgruppsmöten prisutdelning av de två nya prisen: TMF Nova och Hedersnova. NTT har pratat med Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF, om att lyfta fram företag när samhället genomgår förändringar.

Priset kommer alltid att delas ut i samband med årsmötet och ges till medlemsföretag som är vägledande eller ligger före andra i branschen, och som kan inspirera andra genom sitt sätt att tänka och arbeta, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF.

Några kategorier är vägledande, hållbarhet, tekniska innovationer, personalpolitik, kommunikation, arbetsmiljö och nytänkande.

– Det grundar sig i att vi som organisation ser många lysande stjärnor, de flesta företag ligger i framkanten, men sen är de några som lyser extra klart, och då vill vi passa på att lyfta dem men också så att andra företag kan inspireras och få se vad gör och kanske lära sig. Det handlar också om att sprida kunskap i branschen, säger Cecilia Ask Engström och fortsätter:

– Det är mycket förändringar överhuvudtaget i samhället och då vill man vägleda genom företag som ligger lite före.

De vinnande företagen inom kategorierna digitalisering, kompetensförsörjning och nytänkande blev Nordan, Nobia och Gemla. Wiktoria Rydin, projektledare på Nobia, tog emot priset.

– Det känns otroligt roligt och ärofyllt, när jag fick veta att vi var nominerade var det stort. Sen att vi faktiskt vann, känns fantastiskt. Det är roligt att det uppmärksammas, säger Wiktoria Rydin.

Hon började på Nobia under brinnande pandemi, nu när branschen kan mötas fysiskt igen, är det mycket som hänt under de två åren.

– Det är klart att vi blivit påverkade som alla andra, men sen har folk varit ganska mycket hemma och lagt pengar på sina hem, så på vis har det varit bra för köksbranschen. Men sen har vi ju som alla andra påverkats av att medarbetar varit sjuka och att det är svårt att få tag på material, säger Wiktoria Rydin och fortsätter:

Vi har lärt oss mycket, vi kan aldrig säga att pandemin varit rolig eller bra, men den har varit lärorik och nog en ögonöppnare ur många perspektiv. Vissa saker som man inte trodde gick, har gått så i vissa fall har man nog blivit effektivare. 

Hedersnova

Priset som syftar till att lyfta en person som gjort avtryck i branschen, och som inte behöver att vara ett medlemsföretag, delades ut till Åke Axelsson.

TMF, som stått för nominerings- och juryarbetet, har som ambition att i framtiden utveckla priset.

– Vi har tanken att utveckla priset på sikt och jobba med extern nominering, men efter som det är första steget kommer det ske i den här formen för det är vad vi har kapacitet för. Men det vore jätteroligt om vi kunde utveckla priset, säger Cecilia Ask Engström.


Här är motiveringarna

Nordan

Med hjälp av sin tydligt formulerade strategi för hållbarhet och digitalisering - ecoDigital Ready – kopplar Nordan ihop möjligheterna i strategisk digitalisering med kraven på hållbara produkter och processer. Programmet ecoDigital Ready tar avstamp i mantrat "tänk nytt" och öppnar dörren till en mer hållbar, digital framtid. Företaget har de senaste åren investerat och arbetat aktivt för att bli ledande inom byggbranschen inom de två områdena. Digitaliseringen är ett hjälpmedel för att visa att en produkt håller vad den lovar genom hela projekteringsprocessen – där spårbarhet genomsyrar produktens livslängd. Nordan gör mer än att bara prata om digitalisering och hållbarhet - med ecoDigital Ready bevisar företaget att de ligger i framkant och banar väg för en modern och medveten trä- och möbelindustri.

Nobia

Nobia storsatsar på kompetensutveckling för all sin personal. Företaget har ambitiösa och strukturerade kompetenssatsningar som inkluderar såväl tjänstemän som produktionsarbetare - vilket sker i samband med investering och etablering av ny fabrik i Jönköping. Genom att erbjuda all personal validering, kompetensutveckling samt möjlighet till utbildning inom produktions- eller automationsteknik, är Nobia ett föredöme och en föregångare för hela industrin. Nobia har en företagsledning som inte bara talar om vikten av kompetensförsörjning - utan vågar skjuta till de kostnader och resurser som krävs. Ett företag som ligger i framkant och tar ett helhetsgrepp kring kompetensförsörjning - en av branschens mest angelägna framtidsfrågor.

Gemla

Småländska Gemla har funnits i drygt 160 år. För sex år sedan tog Benny Hermansson över vd-posten och ägandeskapet– och han har bidragit till såväl utveckling som framgång. Benny pmärksamhet företaget förtjänar - ofta genom nya vägar. T.ex. saknades en plats där arkitekter och deras kunder kunde prova Gemlas möbler och diskutera lösningar. Med begränsade resurser skapades konceptet Gemla STUDIO & VINBAR i Stockholm - en visningsstudio på dagarna som under sen eftermiddag växlar skepnad. Att transformeras, förändra och utmana det traditionella genomsyrar Gemla. Under 2021 vann man pris för "Årets vinbar", lanserade den uppmärksammade boken "Konsten att tämja trä" i samband med företagets 160-årsjubileum och man har ökat sin omsättning från 6–7 miljoner till drygt 20 miljoner kronor på sex år. Gemla är ett företag i tiden.

Åke Axelsson

Åke Axelsson har arbetat som inredningsarkitekt och möbelformgivare i över 60 år – han fyllde 90 år i februari och är still going strong. Som han sa i en podd för en liten tid sedan så har han fortfarande "några stolar i sig". Åkes möbler finns överallt där vi möts i vardagen; i bibliotek, museer, caféer, konsthallar, kyrkor och skolor. Möblerna finns representerade i Sveriges viktiga rum där han b.la inrett på slottet, i riksdagen samt på ambassader. Åke har alltid funktion för ögonen när han tar fram en ny möbel - det ska vara sådana som behövs och fungerar väl i både hem och samhälle. Sin första stol för Gärsnäs, S-217, ritade han 1963 - 57 år senare är den fortfarande i produktion. Redan på 70-talet designade Åke Axelsson stolar som var material- och energisnåla och tänkte därmed hållbarhet flera decennier innan det blev ett ledord och arbetssätt för branschen. Åke har en egen verkstad i Engarn utanför Vaxholm, där han fortfarande i allra högsta grad är verksam. Formstark och hållbar. I år kurerades en utställning - "Talking to Åke" - på Sven-Harrys konstmuseum.

Läs mer om: TMF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078