Var tionde byggarbetare upplever arbetsplatsen som osäker
Fler än var tionde byggnadsarbetare tycker inte att arbetsplatsen känns säker. 6 procent uppger även att det finns svart arbetskraft på deras byggarbetsplats.
Det visar Ramirentrapporten där drygt 500 personer inom byggbranschen tillfrågats.
Två anledningar är att byggbranschen tillhör en av de mest olycksdrabbade branscherna. Stress och en kultur där man inte alltid tar säkerhetsreglerna på allvar.
Även om 92 procent av de som jobbar inom byggbranschen upplever sin arbetsplats som ganska eller mycket säker, är otryggheten större bland byggnadsarbetare. Här uppger drygt 1 av 10 att arbetsplatsen inte känns helt säker och 2 av 10 att de fått stanna hemma från jobbet minst en dag pga skada eller olycka, det senaste året.
Var femte uppger att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna och 6 av 10 tycker att det ibland slarvas med säkerheten på arbetsplatsen.
Att jobba med tydliga APD-planer och en noggrann planering och uppföljning av incidenter, är ett sätt att öka säkerheten. Att ledningen bidrar till att skapa en kultur där man säger ifrån om någon tummar på säkerheten är en annan, enligt Erik Lindén, HSEQ-chef på Ramirent.
Även svart arbetskraft är en riskfaktor på byggarbetsplatserna. I Ramirentrapporten har sex procent av de tillfrågade uppgett att detta förekommer där de arbetar. 15 procent är osäkra eller vet inte.
Anledningar till att byggarbetsplatsen inte känns helt säker:
- 49 procent Stress när tidplanerna är för tighta
- 20 procent Kultur att man struntar i säkerhetsreglerna
- 19 procent Kollegorna följer inte säkerhetsreglerna
- 12 procent Ledningen följer inte upp tillbud och olyckor
- 11 procent Säkerhetsreglerna är inte tillräckligt tydliga
- 6 procent Det saknas säkerhetsregler
Det här slarvas det framför allt med:
- 33 procent Användning av skyddsutrustning
- 28 procent Användning av luftrenare
- 22 procent Oförsiktighet vid arbete på hög höjd
- 13 procent Oförsiktighet med handmaskiner
- 11 procent Oförsiktighet vid lyft med maskiner