Stora bidrag att få om man köper rätt maskin
Var är maskinentreprenörerna? Cecilia Anghus, tillförordnad enhetschef på Klimatklivsenheten för Transport på Naturvårdsverket, efterlyser en hel sektor.
– Väldigt få från entreprenadbranschen har ansökt om pengar, det är synd.
Vad är det då för pengar man kan få? De kommer från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, som syftar till att snabba på klimatomställningen, bland annat genom att stötta företag som går från fossila bränslen till alternativa drivmedel ekonomiskt.
Det kan gälla till exempel entreprenad, jordbruk och åkeri och det behöver inte ens handla om fordon eller maskiner, stöd har beviljats till att konvertera spannmålstorkar, plaståtervinning och biogasproduktion.
Klimatklivet startades 2015. Då var omfattningen betydligt mindre, men intresset har ökat markant sedan dess, förklarar Cecilia Anghus.
Hon noterar också att när det gäller maskiner – och det är inte den kategorin som är störst inom Klimatklivet – har det hittills mest handlat om tunga fordon och lastare till jordbruk.
– Det vi ser för lite av är just entreprenadbranschen.
En anledning till att så få sökt stöd kan vara entreprenadbranschen fortfarande är bunden till fossila lösningar, fortsätter hon.
– I dag verkar det saknas fullvärdiga alternativ på marknaden medan det finns bra el- och biogasalternativ för till exempel tunga fordon.
Cecilia Anghus hoppas att maskintillverkarna har mer att erbjuda framöver, så att fler maskinentreprenörer kan få del av stödet.
– Vi vill stötta omställningen men då måste det ju finnas maskiner att byta till.
Hon hyser gott hopp om att förändringen redan är på gång, något vi på Leveranstidningen Entreprenad också har kunnat rapportera om under de senaste åren – maskintillverkarna tar faktiskt fram allt fler eldrivna modeller och jobbar hårt för att minska behovet av fossila drivmedel.
– EU har mål om nollutsläpp, kraven ökar och vi ska snart vara framme. Därför tror jag att intresset kommer att öka snabbt, både när det gäller el och när det gäller till exempel biogas och vätgas, kommenterar Cecilia Anghus.
Ett fåtal entreprenörer har faktiskt hittat till Klimatklivet. Sedan 2015 har runt 25 ansökningar om entreprenadmaskiner beviljats investeringsstöd.
– Det har varit både små och stora företag som fått bidrag för sorteringsverk, asfaltsmaskiner, elektriska krossar och mindre lastmaskiner, säger Cecilia Anghus.
Hon tipsar också om att det finns lösningar på andra problem som kan dyka upp när man byter bort sin fossila maskin.
– Om det är infrastrukturen med till exempel laddning som sätter stopp finns det stöd man kan söka för det också.
Cecilia Anghus konstaterar att entreprenadsektorn är viktig och hon hoppas att många entreprenörer tar chansen att söka pengar när nästa omgång öppnar till hösten.
– Vi vill gärna bli överösta av ansökningar, vi har fått ett stort anslag i år, 2,8 miljarder, och har mycket pengar att dela ut!