23948sdkhjf

SCA sågar Contorta

Nu sågar SCA Contorta i sitt sågverk i Gällö. I Jämtland finns stora delar av de 300.000 hektar med Contorta som företaget äger, och sedan ett antal månader arbetar man med att hitta Contortans specifika fördelar. Emballage, reglar, klädselbrädor och limfog är några produkter som ser lovande ut. " Ett prioriterat mål är att lansera produkter för den skandinaviska hemmamarknaden", säger projektledaren Alexander Åhréus, SCA.

Försöket med att skapa ett sågat sortiment för Contorta pågår sedan en tid på bred front inom SCA, med sågning i Gällö. Alltifrån beståndsval i skogen, torkning, sortering, produktutveckling och marknadsbearbetning.
– Utöver Skandinavien har vi även tittat på Japan och USA som tänkbara marknader för sågad Contorta. Västra USA är ju hemmaplan för detta trädslag, konstaterar Alexander Åhréus.

Under september räknar SCA med att få en rapport från Rise om Contortans styrkeegenskaper, för att kunna ge den en C-klass och börja sälja den även som konstruktionsvirke.

Contortan har lägre densitet än fura och gran. SCA räknar med att den kan fungera bra för att bygga mindre hus och enklare snickerier och ha fördelar för vissa produkter med sin lägre vikt.

– Vår egen komponentfabrik i Gällö, Gelfa, har till exempel med framgång tagit fram insatsvaror till emballageindustrin av Contorta. Vi har även testat att ta fram klädselbrädor och provmålat dessa med bra resultat. Men vi behöver besked från långtidstester av målningen, säger Alexander Åhréus.

Med glesare mellan kvistvarven hos Contortan ser man även fördelar för bland annat limfog och fingerskarvade produkter. SCA har valt att till en början såga i kortare längder, 3 samt 4,2 meter, sortiment som man menar behövs och som kan fungera bra på marknaden.

SCAs nuvarande utvecklingsprojekt kring Contorta ska pågå i två år, med målet att sedan öka produktionen av sågade produkter under ytterligare några år. SCA har med sina planteringar på 300.000 hektar en stor del av det svenska contortabeståndet, och räknar med att kunna nå upp till en produktion på 150.000 till 200.000 kubikmeter per år.

Contorta är en tallsort som planterades framför allt under 1970-talet, som ett sätt att kunna få fram avverkningsmogna träd i en beräknad ålderssvacka i vissa skogsbestånd. Contorta växer cirka 40 procent fortare än vanlig tall och den är tåligare mot älgbetning. Den har en miljömässig fördel i att den binder mer koldioxid per år än vanliga tallar. Kritikerna pekar dock på att den kan betraktas som en invasiv art i Sverige. Även i dag planteras Contorta i landet, och av SCA, dock i betydligt mindre omfattning än på 1970-talet.

Nils Lindstrand



Bildtexter: (Foto: SCA)

SCA sågar Contorta i Gällö, till en början med längderna 3 och 4,2 meter.

Contortabräder har visat goda egenskaper vid målning. Nu pågår långtidstester.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082