Pilotbyggnad klar i återbyggprojekt
Det rör sig om den gamla Biliahallen som stod färdig 1973. Den har nu fått nytt liv i nya Hållbarhetshuset i Haga Norra, Stockholm. Mellan 60 och 70 % av den nya byggnadens volym inklusive alla bjälklagselement utgörs av återbrukat material. I augusti i år flyttade man in och nu är byggnaden i fullt bruk. Både den gamla och den nya byggnaden tillhör samma fastighet som ägs av Fabege. De senare ingår i konsortiet för samverkansprojektet "Återhus - att bygga hus av hus".
Projektet utvecklar processer och standardiserade metoder för demontering och återbruk av tunga byggnadsdelar. Målet är att minska mängden avfall, uttag av naturresurser, samt CO2-utsläpp inom bygg- och fastighetsbranschen. I projektet ingår fyra pilotbyggnader där innovationer testas i praktiken. Dessa ägs av Fabege, Vasakronan och NCC. Hållbarhetshuset är den första piloten som nu alltså står färdigbyggd.
Hållbarhetshuset är ett tillfälligt platskontor och showroom där hela processen för återbruk av tunga stomdelar har testats. Det handlar om inventering, kvalitetssäkring, projektering med återbrukat material, tillstånd samt demontering, montering och användning. Stora delar av Biliahallen som låg inom samma kvarter demonterades istället för att rivas och material och stomdelar i form av HDF-bjälklag byggdes in i den nya byggnaden.
Om ”Återhus - att bygga hus av hus”:
I konsortiet ingår NCC, RISE, Stockholm stad, Vasakronan, Fabege, Atrium Ljungberg, Contiga, Zengun, Anthesis, Svensk Betong, Ramboll, NREP, Codesign och KTH. Projektet har fått bidrag från Vinnova Utmaningsdriven Innovation steg 1 och 2 samt Energimyndigheten genom plattformen Re:Source.
Källa: pressmeddelande
Artikeln är en del av vårt tema om Återbruk.