23948sdkhjf

Nedbrytbar plast möjliggör cirkularitet

Plast som används i konstruktionsmaterial skulle kunna ersättas med en ny sorts träbaserad nedbrytbar plast med tillräckligt bra viktbärande styrka, har forskare vid KTH precis rapporterat.

Ett av målen med utvecklingen av förnybara träkompositer är att göra det starkt nog att ersätta fossilbaserat material som används till inredning såsom badrumsskåp, dörrar, vägg- och bänkskivor. Ett hållbart, cirkulärt materialalternativ.

– Nedbrytbarhet möjlig cirkularitet. Genom att bryta ned plasten kan fiberrna återvinnas och de kemiska komponenterna från plasten återanvändas, säger Peter Olsén, forskare vid KTH. 

Högt fiberinnehåll är nyckeln till styrkan hos material som glasfiber, men det är svårt att leverera en nedbrytbar träkomposit utan värmeskador från processer som smältblandning.

Peter Olsén och forskarkollegor på KTH rapporterar att de har hittat ett sätt att leverera både högt fiberinnehåll och nedbrytbarhet.

– Ingen har kunnat göra en nedbrytbar plast med så hög fiberhalt tidigare, samtidigt som fibern har god spridning i materialet och låg fiberskada. Detta kräver att materialegenskaperna förbättras dramatiskt jämfört med tidigare försök, säger Peter Olsén i ett pressmeddelande.

För att uppnå högre fiberinnehåll kombinerat för skarna polymerkemi med liknande teknik som används för kolfiberkompositer. Allt bygger på billiga och tillgängliga råvaror. Nedbrytningsprodukterna är också ofarliga för miljön och kan återanvändas – vilket gör att Peter Olsén kallar "ett helcirkulärt produktkoncept".

– Materialet kan faktiskt rädda träd. Det uppmanar till återvinning av träfibrer för att kunna omforma materialet, säger Peter Olsén.

För att gå vidare till kommersialisering måste formeln optimeras. Vägen till detta är att det visar ett nytt sätt på hur man kan skapa nedbrytbara biokompositer med högt fiberinnehåll.

Forskarnas resultat har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. Forskningen finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Läs mer om: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079