23948sdkhjf

Historien möter framtiden när examensarbetensarbeten lyser

En gemensam scen för avgångsstudenter från fem designhögskolor i Sverige intog Möbeldesignmuseum för andra gången. Under Från hösten serverades 40 nytänkande examensprojekt i möbeldesign. Lars Bülow, möbelformgivaren och designentreprenören, är tillsammans med Kersti Sandin grundare till Möbeldesignmuseum.

– Möbeldesignmuseums samling innehåller banbrytande möbler, historiska och nutida. Vårt främsta fokus är framtiden och det är genom kunskap om historien som vi skapar framtiden. Med utställningen vill vi stötta arkitekt- och designstudenter och sätta ljuset på den innovativitet, kreativitet och hantverksskicklighet som finns, säger Lars Bülow, möbelformgivaren och designentreprenören, och en av grundarna till Möbeldesignmuseum.  

40 studenter från Beckmans, HDK-Valand Design, HDK-Valand Campus Stenby, Konstfack och Malmstens fick en inbjudan att medverka i årets utställning, nästan en dubblering jämfört 2020 års upplaga.  

Under två halvdagar kunde även studenter och företag på hugget genomgå en matchmaking för att se om det kunde resultera i samarbeten. Individuella samtal fanns med i bilden för de som ville. 

–Förra gången vi hade matchmaking i samband med visning av examensprojekt blev uppemot sex studenter erbjudna samarbeten med tillverkande möbelföretag, säger Lars Bülow. 

Ellen Hedin är en av studenterna som visade upp sitt kandidatexamensprojekt från HDK-Valand Design inför en intresserad skara besökare.

– Jag har arbetat mycket med trä och har bland annat skapat 12 stolar jag fräst ut från playwood. En stol har jag målat i olika röda nyanser. Inspirationen härrör från att jag hade eksem som barn och stolen heter rätt upp och ner Eksem.

Ellen Hedin vill kunna ta fram en småskalig produktion.

­Alla stolar har genom samma grundmodell och experiment med olika gjutningsformer, workshops, återbrukat material och traditionellt hantverk utvecklats till möbler med egna uttryck. Produktionsmodellen kan erbjuda en möjlighet om jag väljer att starta eget företag.

Simon Bågstam presenterade en stol byggd helt och hållet i ek, en limfri konstruktion där kopparnitar använts för infästning och sammanfogning. Han är i grunden utbildad och erfaren båtbyggare med rötter i Stockholmsområdet. Nu, med en kandidatexamen från möbeldesignprogrammet på Malmstens, Linköpings universitet, har Simon Bågstam en deltidsanställning som undervisande lärare på Malmstens vilket han kombinerar med olika designuppdrag i egen regi.

Ur hållbarhetssynpunkt är trä Simon Bågstams favoritmaterial. Han har i sitt examensarbete formgett en stol där delarna lätt kan bytas ut och när stolen efter många års användning inte kan renoveras längre kan den utan problem återgå till moder natur. 

– Jag är intresserad av att utforska kulturhistoriska tekniker, material och tillvägagångssätt för att föra in i framtidens möbelformgivning säger Simon Bågstam.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervjun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078