23948sdkhjf

Serneke tvungen ersätta kommun med 50 miljoner

"Vi var tydliga i upphandlingen". Materialvalet i väggarna för Borås nya kraftvärmeverk utlöste en segdragen tvist.

– Vi har hävdat att det är ett väsentligt fel, säger Magnus Kårestedt, vd för Borås energi och miljö till Göteborgsposten.

Se även:

Kraftvärmeverket på Sobacken i Borås invigdes under hösten 2019 och prislappen för bygget var på 1,8 miljarder kronor. Redan under våren 2018 noterades att entreprenören Serneke nyttjat cellplast som isoleringsmaterial i väggarna i pannrummet i det nya kraftvärmeverket.

Det gick inte då att bygga om det för då hade det blivit kraftigt försenat, säger Magnus Kårestedt, vd på Borås energi och miljö.

Cellplast är brännbart om det står exponerat, det var bland annat det som börjat brinna när ett höghus i London brann ner 2017 och 72 människor dog. 

Enligt Magnus Kårestedt var både de och Serneke överens om att användandet av cellplasten som isoleringsmaterial inte var rätt val av material.

Vi var tydliga i upphandlingen att man beställde en kraftvärmestation med ytterväggar som skulle vara i obrännbart material. Att det sedan konstaterades att det satt cellplast i väggarna var otvistbart, det har de också sagt, att det är något som har gått fel, säger Magnus Kårestedt.

Cellplasten är omsluten av betong och är inget problem så länge den inte är exponerad.

Det är först om det uppstår någon skada eller liknande, säger han.

Det som de två parterna inte enats om var om det var ett väsentligt fel eller ett oväsentligt fel och vem som skulle bekosta att åtgärda felet.

Vi har hävdat att det är ett väsentligt fel för att det kan bli svårt att i framtiden försäkra en byggnad som innehåller ett brännbart material. Det kan också bli problem när du ska bygga om och sånt där, då måste du se till att cellplasten är innesluten hela tiden, säger Magnus Kårestedt.

Därför togs ärendet till en skiljenämnd som är ett alternativ till att gå till en domstol. Det ger parterna möjlighet att lösa tvisten snabbare, mer flexibelt och helt utan insyn i processen.

Nu har skiljenämnden kommit med sitt beslut. De bedömer till Borås energi och miljös fördel.

Skiljenämnden anser att felet inte kan anses som oväsentligt. De anser också att Serneke ska ersätta Borås energi och miljö med 52 miljoner kronor för att avhjälpa felet. Serneke ska utöver det stå för merparten av advokatkostnaderna.

Planen är att man nu ska börja ta in anbud från entreprenörer och väggarna ska byggas om med icke brännbart material under somrarna 2024 och 2025, under perioder när värmeverket inte är igång. Enligt Borås energi och miljö kommer det inte att påverka värme och elproduktionen på något sätt.

Sernekes presschef Johan Live säger att de accepterar skiljenämndens dom.

Vi accepterar domen och kommer ta vårt ansvar genom att följa den här betalningsskyldigheten, säger han.

Domen i skiljenämnden går inte att överklaga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078