23948sdkhjf

Sweco energieffektiviserar för ESS

ESS är inte bara en av de mest spännande forskningsanläggningarna i Europa, utan också en av de mest energikrävande. Som ett led i att energieffektivisera har ESS bland annat anlitat Sweco för att utveckla metoder med syfte att återanvända så mycket energi som möjligt.
Swecos uppdrag omfattar bland annat detaljprojektering av ESS stora kylsystem samt att konstruera den på ett sådant sätt att en stor mängd energi kan återanvändas för fjärrvärme. Med dessa åtgärder har anläggningen möjlighet att återvinna över 40 MW, vilket motsvarar en årsförbrukning av el för ungefär 10 000 villor.

– Projektet är viktigt inte bara för att det sparar koldioxid, utan också för att det demonstrerar ett miljötänkande. Det finns massor av andra anläggningar inte minst inom industrin som kan utnyttjas på samma sätt, till exempel kan spillvärme återvinnas från kemi/process- och papper & massaindustrier, säger Thomas Fogelström, vd för Swecos industrikonsulter, i ett pressmeddelande.

Projektet är en av flera åtgärder som ESS utför i syfte att nå anläggningens miljömål. Den fjärrvärme som produceras kommer dels att värma upp bostäder i Lund, men även ESS-anläggningens egna byggnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079