23948sdkhjf

Arkitektbyrå prisas för insektsfarm

Belatchew Arkitekter har tilldelats Architectural Review MIPIM Future Project Award 2015 vid fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Priset får de för den urbana insektsfarmen BuzzBuilding inom kategorin hållbarhet.
– Vi är glada att Architectural Review och MIPIM uppmärksammar vårt projekt BuzzBuilding som adresserar för vår tid viktiga frågor vilka täcker in en rad olika aspekter av staden, säger Rahel Belatchew Lerdell, vd, Belatchew Arkitekter.

Alternativ till kött
År 2050 beräknas jorden att befolkas av nio miljarder människor. En viktig fråga för den här utvecklingen är att hitta en hållbar livsmedelsproduktion, som räcker till utan att belasta miljön. Detta är bakgrunden till att Insektsfarmen BuzzBuilding, som ett alternativ till köttproduktion, har utvecklats i syfte att göra Stockholm självförsörjande på protein.

För att åskådliggöra hur en urban insektsproduktion kan se ut har Belatchew Labs tagit fram insektsfarmen BuzzBuilding för uppfödning av syrsor, placerad vid Vanadisplan, och som erbjuder 10 350 m² odlingsyta. Därutöver inrymmer BuzzBuilding en säker hemvist för utrotningshotade vildbin, som förutom att tillförsäkra hotade biarters fortsatta liv även gör Stockholm till en blommande och fruktbar stad.

Genom att placera insektsfarmer på nio rondeller runt om i Stockholm uppnås målet att göra huvudstaden självförsörjande på protein.

Insyn i produktionen
Den bärande konstruktionen i byggnaden är en stålram som är inspirerad av ett exoskelett, dvs ett yttre skelett som gör BuzzBuilding insektslik. På bottenvåningen finns en restaurang där insekter både tillagas och säljs. Målet är att göra produktionen offentlig, så att den till skillnad mot den undangömda köttproduktionen bjuder in till observation och delaktighet samt kunskap om var vår mat kommer ifrån.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063