23948sdkhjf

Skanskakvarter först med självförsörjande el

Skanskas nybyggda bostadsrättsradhus Solallén, söder om Växjö, har fått Svanen-certifiering och är landets första radhuskvarter som byggts enligt Netto Nollenergi. Detta innebär att husen genererar lika mycket el som de förbrukar under ett år.
– Vi är väldigt glada över Svanencertifieringen som innebär en kvalitetsstämpel och ett kvitto på att vi håller vad vi utlovat. För oss som strävar efter att vara ledande inom grönt byggande är det spännande att vara först ut med denna miljö- och energisatsning som rimmar väl med Växjös strävan att vara Europas grönaste stad, säger Susanne Wettergren, projektutvecklare, Skanska Sverige AB, i ett pressmeddelande.

Engagemang har varit avgörande
De 21 bostadsrättsradhusen i kvarteret Solallén i Vikaholm, söder om Växjö, är nu färdigbyggda. Genom solceller på taken produceras miljövänlig el och med bergvärme kan uppvärmningskostnaderna hållas nere. Husen är utrustade med pumpar som även kan leverera kylning till husen under varma sommardagar. Målsättningen är att husen ska producera mer el än vad som behövs för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel. Överskottsel under sommarhalvåret kan säljas på energimarknaden.

Det gröna tänkandet med bra framförhållning vid val av material har genomsyrat hela byggprocessen:

– Genom utbildningar och arbetsgrupper har vi skapat förståelse för målet och med löpande kommunikation och avstämningar har vi nått ett engagemang som har varit avgörande för att nå det goda slutresultatet, säger Lina Schlegel, produktionsingenjör, Skanska Sverige AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094