23948sdkhjf

Byggjätte i tjeckisk mutaffär

Under hösten 2011 upptäckte Skanskas internrevision en mutaffär. Bolagets ledning informerades om detta men valde att inte agera. Detta rapporterar Sveriges Eko idag.
Det handlar om en motorvägsorder värd 886 miljoner i Prag, Tjeckien som Skanska tog hem 2008 tillsammans med två lokala företag. Sommaren 2010 gav Skanska i hemlighet bort en del av motorvägsbygget, värt 35 miljoner, till det tjeckiska företaget Geosan. Men enligt Ekots källor utförde Skanska aldrig något arbete, istället handlade upplägget om att Geosan i samråd med Skanska skulle betala en muta som de utlovat för att få bygga motorvägen.

Då Skanska hade förlorat stora summor i affären startade företagets internrevision en utredning hösten 2011. Den visade enligt Skanska själva att inga etiska övertramp hade skett.

– Om det hade varit på det viset att någon kommit fram till mig och sagt att en hög chef gjort ett stort etiskt övertramp, det hade jag garanterat reagerat stenhårt på och kommit ihåg. Men det är inte något som jag har varit med om, säger Johan Karlström, VD Skanska, till Ekot.

Enligt Ekot informerades Skanskas ledning om de misstänkta mutorna, utan att agera.

Pengarna ska ha gått till personer i den tjeckiska statsförvaltningen, men exakt vilka som har tagit emot pengarna har ännu inte kunnat bevisas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078