23948sdkhjf

Skanskachef erkände muta

I ekots granskning av den misstänkta muthärvan i Tjeckien framkommer nu att Skanskas ledning känt till uppgifterna om att kontraktet vunnits tack vare mutor.
Skanskas Tjeckienchef Dan Tok har medgett att man kommit överens med en byggpartner att betala ut en muta i samband med ett motorvägsbygge i Tjeckien 2008, något som rapporterades till koncernledningen. Detta säger Skanskas dåvarande chef för internrevisionen Anders Blomqvist till Ekot.

”Dan Tok beskrev ett visst händelseförlopp som inkluderade ett erkännande.”, säger han.

Kort efter erkännandet, som gjordes i december 2011, hölls ett möte med vd Johan Karlström, finanschefen Peter Wallin och Östeuropachefen Roman Wieczorek. Enligt Anders Blomqvist förstod alla närvarande på mötet att det handlade om mutor och att Skanska hade varit involverade.

Internrevisorerna visade att Skanska gett bort att en del av ett motorvägsbygge i Tjeckien till sin partner Geosan, som fick betalt men utförde i praktiken inget arbete. Jobbet gjorde Skanska, men Geosan behöll 35 miljoner kronor. Enligt Ekot handlar det om att Geosan, i samråd med Skanska, skulle betala en muta till tjeckiska statsförvaltningen, som de utlovat för att få bygga motorvägen.

Dan Tok, finansdirektören Peter Wallin och Östeuropachefen Roman Wieczorek nekar alla till att de informerats om mutor.

– Om det hade varit på det viset att någon hade kommit fram till mig och sagt att någon hög chef i Skanska gjort ett stort etiskt övertramp, det hade jag garanterad reagerat stenhårt på och kommit ihåg. Men det är inte något som jag har varit med om, säger Skanskas VD Johan Karlström.

Dan Tok fick behålla sitt jobb som VD för Skanska i Tjeckien tills han förra året utsågs till transportminister.

"Inga etiska överträdelser"
Skanska skriver i ett pressmeddelande att de inte ”gav” bort en del av arbetet till Geosan utan projektet omförhandlades och den lokala entreprenören tog en större andel av projektet. De hävdar också att Skanska utförde "Geosans arbete” eftersom den lokala entreprenören upphandlade underentreprenörer, varav två av de vinnande bolagen var separata dotterbolag till Skanska.

”Vi välkomnar granskning. Vi ser också mycket allvarligt på misstankar om etiska överträdelser och har en nolltolerans mot korruption", skriver Skanska, som menar att deras interna granskning av projektet som genomfördes 2011, inte påvisade några etiska överträdelser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093