23948sdkhjf

Tengbom i Karlstads största miljösatsning

Karlstad Energi har invigt sitt nya kraftvärmeverk, Heden Etapp 3. Verket är Karlstads kommuns största satsning någonsin och innebär att Karlstad Energi kan fasa ut den fossila oljan helt ur fjärrvärmeproduktionen. Tengbom har varit med som arkitekter genom hela processen.
2011 tilldelades arkitektkontoret Tengbom uppdraget av Karlstads Energi att bidra i förstudien och med gestaltningen av projektet. Tengbom har sedan dess funnits med som arkitekter i hela processen. En del av arbetet med Hedenverket har för Tengbom varit att visualisera den planerade byggprocessen.

– Som arkitektkontor har vi tagit ansvar för den visuella gestaltningen av det nya kraftvärmeverket, samt att strategiskt se de förutsättningar och utmaningar ett så här pass omfattande projekt innebär, säger Jonas Haglund, arkitekt och kontorschef för Tengbom i Karlstad, i ett pressmeddelande.

150 miljoner billigare
2011 antog kommunfullmäktige i Karlstad en budget på 1 043 miljoner för Heden Etapp 3. Slutnotan ser nu ut att hamna runt 900 miljoner kronor. Bra planering, lyckade upphandlingar och en starkare valuta i början av projektet är några av förklaringarna till att kostnaden för investeringen ser ut att bli cirka 150 miljoner lägre än beräknat.

– För ett väsentligt lägre belopp har vi fått en större panna och en kraftfullare turbin än vad vi planerat för. Sammantaget är det ingen överdrift att påstå att detta har varit ett mycket lyckat projekt, säger Karlstads Energis Johan Thelander som varit huvudprojektledare för det nya kraftvärmeverket.

I och med det nya kraftvärmeverket har Karlstads Energi fasat ut den fossila oljan helt ur fjärrvärmeproduktionen och när kraftvärmeverket står klart kommer Karlstads Energi att kunna öka sin elproduktion med 70 procent.

En annan stor miljöfördel med det nya kraftvärmeverket är att den förnybara elproduktionen fördubblas vid Hedenverket, från 100 till 200 GWh per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078