23948sdkhjf

Blekingeföretag tar beställning på 10 000 flyktinghus

Safeman i Olofström har varit med och tagit fram en typ av flyktinghus, i metall och plast, som ska hjälpa människor som är på flykt runt om i världen. Nu satsar företaget på att tillverka 10 000 hus per år.
– De här husen upplevs mer som ett hem. Snitt-tiden i ett flyktingläger är cirka 15 år. Så då förstår man hur viktigt det är att hitta nya och bättre boendeformer än de nuvarande tälten, säger Safemans vd Stephan Bengtsson, till Building Supply.

De nya lättviktshusen är smidigare att transportera, sätta upp, samt ger ett bättre och mer långvarigt skydd. Bakom initiativet till husen står Better Shelter, tillsammans med Ikea Foundation.

Better Shelter har av FN:s flyktingorgan UNHCR nu fått en beställning på 10 000 enheter. Och det är Safeman som kommer att producera husens tak och väggpaneler, som består av en lättviktsplast.

– För oss innebär beställningen att vi kommer att bygga om lite, för att kunna effektivisera produktionen. Dessutom har vi anställt 14 stycken nya medarbetare för att klara av tempot, säger Stephan Bengtsson.

Brinner extra mycket för projektet
Safeman har i dag en maskinpark med ett 10-tal formare och 5-axliga fräsar, samt utrustning för bockning, vattenskärning och robotiserad polyuretan-produktion med mera.

I många år var företaget främst inriktat på produktion av inredningsdetaljer till fordonsindustrin – men arbetar i dag mot en rad olika branscher. Beställningen från Better Shelter och UNHCR är något som alla på företaget brinner lite extra för.

– Vi har inte på något sätt jobbat på vinstoptimering i det här projektet. Utan det här handlar om att vi tillsammans med Better Shelter arbetat stenhårt för att säkerställa att vi kan göra så mycket vi bara kan, till lägsta möjliga kostnad. Över 50 miljoner människor lever på flykt i dag och med 10 000 hus har vi hjälpt cirka 50 000 människor till ett lite värdigare liv, säger Stephan Bengtsson.

– Vi ser en filantropisk del i det här. Ju lägre produktionskostnad vi kan nå, desto fler människor kan vi hjälpa, avslutar han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062