23948sdkhjf

Nya bullerregler ska förenkla lägenhetsbygge

Regeringen har beslutat om en förordning som innehåller nya riktvärden för utomhusbuller. De nya reglerna ska göra det enklare att bygga små lägenheter.
– Den nya bullerförordningen och regeringens bostadssatsning på 6,7 miljarder innebär stora steg i rätt riktning för att komma till rätta med bostadsbristen i Sverige, framförallt för unga och studenter i Sveriges tillväxtområden, säger Mehmet Kaplan, i ett pressmeddelande.

Bristen på små lägenheter är stor, framför allt i storstadsområdena. Där har rådande regler gjort det svårt att bygga ettor eftersom små lägenheter ofta byggs med bara ett fönster. När detta fönster vetter mot en trafikerad väg så har regelverket satt stopp eftersom nuvarande krav på en tyst sida i lägenheten inte har kunnat tillgodoses. I stället har större lägenheter byggts.

I den nya förordningen höjs riktvärdet för små lägenheter från 55 decibel dBA till 60 dBA vid den exponerade sidan. Dessutom bör buller från spårtrafik och vägar inte överskrida 55 dBA vid fasaden till bostäder som är större än 35 kvm, och 50 dBA samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats.

Förordningen, som träder i kraft den 1 juni, innehåller riktvärden för utomhusbuller från spår-, väg- och flygtrafik vid bostadsbyggnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094