23948sdkhjf

HD-dom påverkar inte byggjättar

Nyligen fastställde Högsta domstolen att det var fel av Myresjöhus att använda sig av enstegstätade fasader, en konstruktion som även använts av de börsnoterade byggbolagen i Sverige. Men domen har ingen större påverkan, säger ansvariga till Affärsvärlden.
I intervjuer med Affärsvärlden menar toppcheferna på Besqab, JM, Peab och Skanska, som också använt konstruktionerna, att domen inte innebär någon skillnad.

– Domen betyder ingenting för JM. Vi ändrade till tvåstegstätad fasad 2011. Det här speciella fallet med Myresjöhus handlar ju om tunnputs på cellplast. Det har vi byggt väldigt lite av och slutade med för åtta år sedan, säger Johan Skoglund till Affärsvärlden och förtydligar senare via mejl:

”Det jag menade var att domen inte förändrar JM:s syn, hantering eller finansiella åtaganden kopplat till av oss uppförda fasader.”

Hur många bostäder JM byggt med den fasad som Myresjöhus-domen gäller kan inte Johan Skoglund svara på men han betonar att om JM har genomfört ett dåligt utförande så rättar de till det.

Både Skanskas vice vd Anders Danielsson och Besqabs vd, Anette Frumerie, säger till Affärsvärlden att man följer den rättsliga processen men att det rör sig om ett begränsat antal bostäder.

Även Peabs vd, Jesper Göransson, menar att beslutet inte har någon större betydelse.

"I realiteten innebär domen inte någon skillnad, vi jobbar redan med fokus på kvalitet och med beaktande av de kunskaper som finns idag om den aktuella fasadkonstruktionen", säger han till nättidningen.

NCC:s vd Peter Wågström uppger att han inte har tid att lämna någon kommentar till Affärsvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078