23948sdkhjf

Solceller kan bli dyrt

Regeringens förslag på energiskatt för solel kan slå hårt mot många ägare av solcellsanläggningar.
Solcellsägare har hittills varit befriade från att betala skatt för den solel de producerar, men nu föreslår regeringen en energiskatt på 30 öre per kilowattimme för all solel som produceras i anläggningar med en installerad toppeffekt på mer än 144 kilowatt. Detta ska gälla oavsett om elen används för eget bruk eller säljs vidare.

Mikael Saksi, ägare till en ny solcellspark utanför Norrköping, hamnar över effektgränsen med stor marginal om förslaget går igenom.

– Lönsamheten är redan i dag mycket tveksam på solkraften. Att det här kommer från en regering som vill ha en miljöprofil är förvånande, säger Mikael Saksi, till Ny Teknik.

Mikael Saksi har investerat cirka fem miljoner kronor i sin solcellspark, som har en installerad effekt på 300 kilowatt. Han räknar med att kunna sälja cirka 300 000 kilowattimmar per år till energibolaget Bixia och med en energiskatt på 30 öre per kilowattimme innebär det årliga skattekostnader på 90 000 kronor.

– Det är tveksamt om jag skulle ha gjort den här investeringen om jag känt till energiskatten. Samtidigt var det inte bara ekonomiska skäl utan även miljöskäl som fick mig att göra investeringen, säger han.

Det är ovanligt att privatpersoner installerar en så stor solcellsanläggning, men desto mer förekommande är det att myndigheter, bostadsbolag och företag bygger solcellsanläggningar som hamnar över skattegränsen.

Regeringen vill att de nya skattereglerna ska införas från den 1 juli 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19