23948sdkhjf

”Livskraftiga företag går i konkurs i onödan"

Under det första halvåret har lika många företag gått i konkurs som under hela 2022 och en majoritet av företagen som går i konkurs är småföretag. En orsak till de onormalt höga siffrorna kan vara en krånglig lagstiftning. ”Helt orimligt att inte anpassa lagstiftningen efter den samhällsekonomiska utvecklingen", säger Sten Lindgren på Småföretagarna.

Byggbranschen är som bekant en av de sektorer som har drabbats hårdast av konkurser. Till stor del handlar det om småföretag och på Småföretagarnas Riksförbund, där 26 procent av medlemmarna är byggföretag, följer man utvecklingen noggrant.

– Under en längre tid har vi sett att varje ny månad har inneburit det högsta antalet konkurserna på 30 år, säger Sten Lindgren, styrelseledamot på Småföretagarnas Riksförbund.

Det oroliga samhällsekonomiska läget och indikationer på en fortsatt lågkonjunktur gör att han inte tror på en vändning inom kort.

– Tvärtom så finns det andra faktorer som driver på. Både småföretag och privatkonsumenter är ansatta av olika kostnadsökningar, till exempel för räntor och energikostnader. Som elmarknaden fungerar i Sverige så är de grupperna klart missgynnade både rent prismässigt och skattemässigt, säger han.

–En annan viktig faktor är att slutdatum för betalningen av skulderna till Skatteverket närmar sig avseende de anstånd som gavs under pandemin.

Småföretagarna driver många frågor parallellt men en av dem som är högst på agendan just nu är frågan om rekonstruktioner. Hösten 2022 trädde en ny lag i kraft som försvårade rekonstruktionsprocessen. Sedan dess har antalet rekonstruktioner av småföretag minskat drastiskt, samtidigt som konkurserna fortsätter öka.

I den statliga rekonstruktionsutredningen som ligger till grund för den nya lagen presenterades ett så kallat förenklat förfarande som skulle göra det lättare att genomföra en rekonstruktion. Men när lagen lades fram var det bortplockat.

– Utrednings förslag hade ett uttryckligt syfte att göra rekonstruktionsförfarande mindre tillgängligt genom bland annat skärpning av livskraftighetstest, införandet av tillsynsavgift och högre krav på att bli rekonstruktör, säger han.

– Men utredaren var medveten om att det nya förfarandet skulle krångla till det och ville skapa ett förfarande som var till hjälp för småföretagare, något man kallade offentlig skulduppgörelse. Det förväntades bli billigare och snabbare än en rekonstruktion. Men tyvärr uteslöt dåvarande regeringen det, något som vi menar måste åtgärdas.

Konkurser by Nordiske Medier 1 - Infogram

Sten Lindgren beskriver den nya lagstiftningen som en lång, dyr och osäker process som skrämmer bort mindre företag och där de som handlägger ärendena många gånger saknar förståelse för näringsverksamhetens villkor.

– Vi menar att den nuvarande lagen leder till att livskraftiga företag går i konkurs i onödan, något som samhället förlorar på. Vi har sett det här mönstret under ett par års tid och det är helt orimligt att inte anpassa lagstiftningen efter den samhällsekonomiska utvecklingen, säger han.

Att små företag är överrepresenterade i konkursstatistik är i sig självt inte ovanligt. Men på samma sätt är de flesta nyetableringar också små företag.

– Förändringarna i lagstiftningen gör att små företag får problem och slås ut i onödan. Det är en ganska hög tröskel när det kommer till kostnaden i ett räddningsförfarande, säger han.

Politikerna sitter med armarna i kors och bryr sig inte

Han jämför med större företag där det finns större ekonomiska muskler, helt andra kontakter hos finansiella institut och en prestige som lockar politiskt intresse.

– De skatteregler vi har gör det svårt för små företag att bygga upp en ekonomisk buffert och i regel lever man med knappa ekonomiska marginaler. Förmågan att klara tillfälliga nedgångar är begränsad.

Småföretagarna har förutom att debattera frågan även träffat civilutskottet och senast i vår skrev man tillsammans med Svenskt Näringsliv och Företagarna en hemställan till justitieminister Gunnar Strömmer. De fick ett möte med Strömmers statssekreterare men sedan dess har det varit tyst.

– Politikerna sitter med armarna i kors och bryr sig inte om att en del av svensk ekonomi går ner, till viss del helt i onödan. Vi kan inte se att varken den förra eller nuvarande regeringen har något större intresse av att främja småföretagsamhet utan de är väldigt storföretagsorienterade.

Sten Lindgren gör en jämförelse med Northvolt. Ett stort och högprofilerat företag kopplat till en prestigefylld satsning av politiskt intresse.

– Northvolt förefaller egentligen konkursmässigt, men politik och offentliga finansieringsorgan stöttar fortfarande bolaget okritiskt. Någon liknande uppbackning ges inte till småföretag i samma sits, säger han.

– Det är för mycket staten och kapitalet i Sverige.

Småföretagarnas Riksförbund

Förbundet är partipolitiskt obundet och arbetar för att det ska vara så tryggt, enkelt och lönsamt att driva Småföretag i Sverige

  • Har ungefär 20 000 medlemmar över hela landet
  • Representerar totalt 30 000 småföretag näringspolitiskt
  • 49 procent av medlemsföretagen har mellan en och fyra anställda
  • 26 procent av medlemsföretagen sysslar med byggverksamhet

Småföretagarnas Riksförbund

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078